PHYSICAL ACTIVITY AS THE MAIN PRIORITY FOR THE DEVELOPMENT OF A SUCCESSFUL COUNTRY: EUROPEAN EXPERIENCE

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2023.110

Анотація

Актуальність. Одним з провідних завдань системи громадського здоров’я є збільшення тривалості життя людей активного та працездатного віку, а також заохочення до здорового способу життя шляхом об'єднаних зусиль усього суспільства. Варто відміти, що провідна роль відноситься саме фізичної активності, що впливає на різні сторони особистості та має велике економічне та практичне значення для країни. Аналіз документів, рекомендацій та заходів щодо залучення різних груп населення європейських країн до активного способу життя показав, що це питання є дуже гострим та актуальним особливо на державному, економічному та політичному рівнях.

Мета: проаналізувати модель підвищення рівня фізичної активності населення європейських країн з метою подальшого її застосування в Україні.

Матеріал і методи: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, порівняння.

Результати: проаналізована модель фізичної активності населення європейських країн за рекомендаціями GAPPA (Global Action Plan on Physical Activity). Визначено, що для досягнення поставленої мети необхідно проводити роботу в чотирьох стратегічних сферах політики: активні суспільства, активні середовища, активні люди і активні системи.

Висновки: для усіх країн Євросоюзу рекомендовано посилити контроль щодо проблеми оптимізації фізичної активності населення на всіх рівнях держави; підвищити роль знань про наскрізний внесок фізичної активності для національного розвитку та багатьох глобальних пріоритетів, а також забезпечити відповідальність за реалізацію конкретних політичних дій. Ефективно реалізована модель підвищення фізичної активності населення усіма європейськими країнами зможе знизити на 15% рівень фізичної бездіяльності до 2030 року, а отже вона може бути корисною для використання в України.

Ключові слова: громадське здоров’я, модель фізичної активності населення, політика сучасної держави.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Номер

Розділ

Статті