FINANCIAL VALUE OF UKRAINIAN PREMIER LEAGUE CLUBS IN RELATIONSHIP WITH FOOTBALL MIGRATION INDICATORS

Автор(и)

Анотація

Актуальність. Показники фінансово-економічного забезпечення та міграції футболістів створюють передумови для формування висококонкурентного спортивного середовища в професійних футбольних клубах і в Українській Прем’єр-Лізі.

Мета дослідження – проаналізувати кількісні показники міграції футболістів в Українській Прем’єр-Лізі у взаємозв’язку з фінансово-економічним забезпеченням професійних футбольних клубів і систематизувати отримані результати.

Матеріал і методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел і мережі Інтернет, педагогічні спостереження, контент-аналіз матеріалів офіційних сайтів професійних футбольних клубів української Прем’єр-Ліги, офіційних сайтів Української Асоціації Футболу та української Прем’єр-Ліги, методи математичної статистики.

Результати. Проаналізовано взаємозв’язки фінансової вартості українських спортсменів і футболістів-мігрантів, які заявлені в змагання Української Прем’єр-Ліги сезону 2021-2022 рр.

Висновки. Аналіз фінансової вартості професійних футбольних клубів Української Прем’єр-Ліги у взаємозв’язку з показниками міграції футболістів дозволяє констатувати, що лідерами спортивного рейтингу є найбільш фінансово-спроможні команди: «Шахтар» (Донецьк) і «Динамо» (Київ), при загальній трансферній вартості футболістів 179 700 000 Євро і 136 100 000 Євро відповідно. Усереднені показники вартості одного футболіста-мігранта у провідних професійних футбольних клубах Української Прем’єр-Ліги «Шахтар» (Донецьк) складає 8 800 000 Євро, «Динамо» (Київ) ‒ 3 420 000 Євро. Аналіз трансферної вартості вітчизняних спортсменів і футболістів-мігрантів в заявкових листах Української Прем’єр-Ліги свідчить про відсутність прямих і зворотних лінійних взаємозв’язків, що дозволяє зробити припущення про наявність складних багаторівневих залежностей, які потребують обробки більш складними математико-статистичними методами і попереднього групування наявних експериментальних даних. 

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-14

Номер

Розділ

Статті