FEATURES OF SELF-ESTEEM AND ITS INFLUENCE ON THE EFFECTIVENESS OF COMPETITIVE ACTIVITY OF QUALIFIED TAEKWONDO ATHLETES

Автор(и)

Анотація

Актуальність. В статті розглянуто особливості прояву самооцінки у тхеквондистів різного рівня кваліфікації та статі. Вказується на важливу роль діагностики рівня самооцінки тхеквондистів під час цілеспрямованої підготовки спортсменів до міжнародних змагань. Показано взаємозв’язок самооцінки із ефективністю змагальної діяльності кваліфікованих тхеквондистів.

Мета – дослідити рівень прояву самооцінки у тхеквондистів різної кваліфікації і встановити її взаємозв’язок із ефективністю тренувальної і змагальної діяльності спортсменів.

 Матеріал і методи: аналіз літературних джерел і мережі Інтернет, опитування експертів, педагогічне спостереження, методи психодіагностики, методи математичної статистики.

Результати. Встановлено, що більш досвідчені тхеквондисти, які здійснюють підготовку в другому та більше олімпійських чотирьохрічних циклах, мають більш високий рівень самооцінки у порівнянні із молодими спортсменами, що вперше готуються до Олімпійських ігор. Найнижчий рівень самооцінки (статистично достовірний) спостерігався у молодих спортсменок, що вперше готуються до Олімпійських ігор (63,10±11,34 у.о., p<0,05). Досвідчені спортсмени чоловіки та жінки мали приблизно однаковий високий рівень прояву самооцінки (p>0,05). Встановлено статистично значущі кореляційні взаємозв’язки між рівнем прояву самооцінки тхеквондистів та ефективністю їх змагальної діяльності. Спортсмени з більш високим рівнем самооцінки відзначались кращими показниками ефективності ударів (%) під час участі в умовах реальних змагань.

Висновки. Підкреслено важливість дослідження та подальшої корекції рівня самооцінки тхеквондистів під час підготовки в рамках чотирьохрічних олімпійських циклів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-14

Номер

Розділ

Статті