ОБГРУНТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ АРБІТРІВ І АСИСТЕНТІВ АРБІТРА ВИСОКОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ У ФУТБОЛІ

Автор(и)

Анотація

Актуальність. Складність суддівства у футболі постійно зростає, що зумовлено високою динамічністю, стислістю і швидкою зміною ігрових ситуацій, в яких арбітрам необхідно приймати абсолютно неупереджені і безпомилкові рішення, витримувати високі фізичні навантаження та психологічну напруженість. Оптимальні фізичні кондиції обумовлюють професійні дії арбітра — вміння керувати своїм організмом і руховою активністю, протистояти втомі, тиску спортсменів і глядачів, контролювати емоції, адекватно оцінювати ігрову ситуацію і приймати правильне рішення в обмежений час.

Мета – теоретично обґрунтувати та розробити технологію індивідуалізації спеціальної фізичної підготовки арбітрів у футболі.

Матеріал і методи дослідження. В експерименті брало участь 29 арбітрів високої кваліфікації у віці 21-45 років, а також застосовувалися наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури, матеріалів мережі Інтернет; педагогічні спостереження та експерименти; анкетування, експертне опитування, педагогічне та медико-біологічне тестування, методи математичної статистики.

Результати. Дослідження свідчать про те, що інтенсифікація гри у сучасному футболі вимагає від арбітрів високого рівня спеціальної фізичної підготовленості, який є чинником демонстрації професійних якостей, правильної оцінки ігрових моментів та мінімізації прийняття помилкових рішень. Складність підготовки арбітрів до змагань обумовлена календарем спортивних змагань, термінами призначень на гру та відсутністю уніфікованого підходу до тренувального процесу.

Висновок. Проведені дослідження дають підстави стверджувати, що розроблену технологію індивідуалізації спеціальної фізичної підготовки арбітрів високої кваліфікації доцільно розглядати як інструмент підвищення якості їх підготовки до виконання професійної діяльності

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-14

Номер

Розділ

Статті