СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФУТБОЛІСТІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2023.26

Анотація

Вступ. Визначення актуальних критеріїв аналізу змагальної діяльності є однією з провідних проблем у наукових підходах стосовно формування раціональної та ефективної системи підготовки у спорті, взагалі, та футболі, зокрема. Критичне висвітлення цієї проблемної ситуації дозволить деталізувати наукові дані стосовно визначення найбільш раціонального та ефективного методичного апарату аналізу змагальної діяльності у футболі та шляхів оптимізації зазначених підходів у перспективі.

Мета дослідження – систематизація сучасних методичних підходів до застосування інноваційних технологій аналізу змагальної діяльності футболістів.

Матеріал і методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел і мережі «Internet», педагогічні спостереження, аналіз показників змагальної діяльності із застосуванням кардіомоніторів «Polar» і відповідного програмного забезпечення, педагогічний експеримент констатувальної спрямованості, методи математичної статистики.

Результати. Проаналізовано змагальну діяльність футболістів МФК «Металург» (Запоріжжя) протягом навчально-тренувальних зборів. З використанням кардіомоніторів «Polar» і відповідного програмного забезпечення зафіксовано та проаналізовано показники обсягу рухових дій, кількості прискорень, рівня фізичного навантаження та реакцій кардіореспіраторної системи на змагальні навантаження у контрольних іграх.

                    Висновки. Експериментальні дані, які отримано у процесі констатувального педагогічного експерименту свідчать, що наявні лінійні тенденції взаємозв’язку між показниками ефективності змагальної діяльності та її результативності. Застосування відповідних тактичних схем ведення гри зумовлює відмінності у показниках змагальної діяльності футболістів різних ігрових амплуа.

За результатами експериментальних досліджень зафіксовано тенденції до більш високих показників обсягу рухових дій, кількості прискорень та сумарного рівня навантаження у гравців амплуа: флангові захисники, флангові та центральні півзахисники.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Статті