ЗМІСТ І ЗАВДАННЯ ПОЧАТКОВОГО НАВЧАННЯ ПЛАВАННЮ ДІТЕЙ ВІКОМ 5 – 7 РОКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2023.25

Анотація

Актуальність. У роботі проведено аналіз завдань і змісту початкового навчання плаванню дітей віком 5 – 7 років. Значна кількість дітей на сьогодні, нажаль, не вміють плавати, тому актуальним є дослідження різних аспектів щодо початкового навчання плаванню дітей дошкільного віку.

Мета роботи –  визначення завдань і змісту початкового навчання плаванню дітей віком 5-7 років та організаційно-методичних особливостей цього процесу.

Матеріал і методи. Для реалізації мети нами було використано такі методи дослідження: аналіз, синтез і узагальнення науково-методичної літератури, Internet джерел і власного досвіду роботи з групами початкового навчання плаванню дітей віком 5 – 7 років; педагогічні спостереження.

Результати. В статті проаналізовано завдання і зміст початкового навчання плаванню дошкільнят за віковим фактором (5-7 років), оскільки вважаємо його найоптимальнішим для процесу навчання. Важливо на заняттях якнайшвидше привчати дітей 5-річного віку без остраху входити у воду, чітко формувати реакцію на команду інструктора й формат поведінки, який вимагається під час занять плаванням. Процес початкового навчання плаванню дітей 5 років може охопити період до 1 року систематичних занять. Варто зазначити, що для 6-річних дітей передбачені більш складні аспекти початкового навчання плаванню, крім того, вже починають проявлятися аспекти спортивного плавання.

Завдання початкового навчання плаванню дітей дошкільного віку, повинні реалізовуватися поступово і послідовно із року в рік. Звичайно, якщо на етапі початкового навчання плаванню прийшла дитина 7 років, то вона навчається за методичними завданнями і вимогами як для 5-річної дитини. Проте, виходячи з практичного досвіду та наших педагогічних спостережень,  час який їй знадобиться для оволодіння певними плавальними вміннями і навичками, буде значно меншим.

Оздоровча спрямованість всіх занять плаванням має бути у початкових групах дітей дошкільного віку.

Висновок. Нами проаналізовано завдання і зміст початкового навчання плаванню дітей віком 5-7 років. Послідовність навчання рухів окремих частин тіла при навчанні певному способі плавання буде мати такий алгоритм: ознайомленням з властивостями води, рухів ногами, рухів руками, диханням, повним узгодженням плавальних рухів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Статті