FORMATION OF COMPETITION SYSTEM COMPONENTS IN PROFESSIONAL TENNIS BEFORE THE BEGINNING OF THE "TENNIS OPEN ERA"

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2023.111

Анотація

Мета дослідження. Систематизувати фактичні дані щодо формування та розвитку компонентів системи змагань у професійному тенісі до початку «відкритої ери».

Матеріал та методи. Основним матеріалом дослідження були факти з історії формування системності у змагання з професійного тенісу, становлення ключових змагань періоду до 1968 року.

Результати. Ера сучасного тенісу розпочинається у другій половині XIX століття. З’ясовано, що комерціалізуватися гра почала уже у 1894 році і розпочався цей процес з продажу обладнання та підручників з навчання тенісу. Перші змагання, які були відкритими для усіх бажаючих і в тому числі для професійних тенісистів були проведені у Великобританії (Вімблдонський турнір, 1875 рік), проте їх не можна назвати професійними, оскільки в британському суспільстві увага акцентувалася на розвиткові і популяризації любительського спорту. Узагальнення фактів дозволило з’ясувати, що теніс як професійний вид спорту почав розвиватися у США, де для цього були зручні економічні та геополітичні умови. Тут у 1926 році промоутер К. Пайл проводив показові тури виключно для професійних тенісистів з якими укладав контракти. Виявлено, що у наприкінці 20-х – на початку 30-х років ХХ ст. були створені три професійні мейджорси у тенісі тих часів – U.S. Professional Championship, Wembley Professional Championships та French Pro Championship, які фактично задавали темп розвиткові напряму. Встановлено, що характерним для того часу була постійна зміна кількості учасників, формату проведення та покриття кортів турніру. Ключовий бар’єр (відмежованість любительського та професійного тенісу) був подоланий у 1968 році і здобутий у минулому досвід організації професійних турнірів з тенісу поступово отримав новий рівень адаптації у «ері Відкритого тенісу». Проте період до 1980-х років залишався складним щодо визначення єдиного ставлення провідних організацій тенісу у світі до процесу подальшої його професіоналізації.

Висновки. Теніс як різновид професійного спорту розпочав своє формування у США наприкінці ХІХ ст. і одразу динамічно розвивався, водночас відокремлено від любительського (до 1968 року). Основними турнірами (мейджорсами) того часу були U.S. Professional Championship, Wembley Professional Championships та French Pro Championship. Проте, розвивалися й інші, які періодично були навіть в пріоритеті для багатьох провідних професійних тенісистів. Система змагань не була стабільною, формати змагань часто змінювалися, проте професійний теніс здобував популярність і все більшою мірою ставав джерелом прибутків для самих спортсменів та цілих організацій.

Ключові слова: професійний теніс, історія, змагання, система

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Номер

Розділ

Статті