СОМАТИЧНА РУХОВА ОСВІТА: ОГЛЯД СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

Анотація

Вступ. У цій статті, вперше в Україні, подано систематичний огляд сучасних методів дослідження у сферах соматичної рухової освіти та соматичної рухової терапії як аспектів галузі соматичного виховання.

Що таке соматичне виховання? Коли було визначено цю галузь знань? Яку проблематику досліджують науковці сфери? Як співвідносяться поняття «соматичне виховання» і «соматична рухова освіта»? Знайти відповіді на ці, та інші питання — мета цього дослідження.

Результати. Піонером у вивченні соматичного виховання як наукового напряму вважається Томас Ханна (учень Моше Фельденкрайза), який ввів в обіг термін «соматика» у другій половині 1970-х років. Згодом, наприкінці XX століття, філософами та вченими визнано соматичне виховання як явище та створено нову галузь знань. Зокрема, фахівцями Міжнародної асоціації соматичної рухової освіти та терапії (ISMETA) опрацьовано і сформовано дисципліни соматичних рухів. Крім того, ними надано визначення типу та діапазону роботи, яку виконує фахівець із соматичних рухів, «сфери практичної діяльності» (Eddy M., 2009).

За останні півстоліття в науковій літературі було опубліковано багато робіт, в яких досліджувалися різні аспекти галузі соматичного виховання, а саме: соматична психологія, соматична «робота з тілом», соматичний рух (Eddy M., 2009). Зокрема, в одній із сфер діяльності, а саме соматичній руховій освіті та терапії, згідно з дефініцією ISMETA, об'єднано соматичну рухову освіту та соматичну рухову терапію.

Висновки. У статті розглянуто лише вузький спектр цього напряму та висвітлено роботи, опубліковані за останні 5-10 років. Як єдиний засіб впливу (або один із них) використовувався метод Фельденкрайза ('Feldenkrais method,' FM), або його похідна ('Feldenkrais-Core Integration method'). На жаль, українських досліджень на цю тему ще немає.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-24

Номер

Розділ

Статті