СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ТХЕКВОНДО В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2022.111

Анотація

Актуальність. Сучасне тхеквондо є відносно молодим видом спорту, який займає особливе місце серед східних єдиноборств – входить до програми Олімпійських ігор. Попри те, що в Україні з кожним роком зростає популярність тхеквондо, для поширення цього виду спорту серед різних верств населення необхідним є дослідження його потенціалу та основних етапів розвитку.

Мета ‒ охарактеризувати становлення та розвиток тхеквондо в Україні на підставі аналізу його сучасних версій, спортивних досягнень та перспективних напрямків.

Матеріал і методи дослідження. У процесі дослідження було використано наступні методи: загальнонаукові (логічний, індукції); аналіз і синтез науково-методичної літератури та Інтернет-джерел; історичний (ретроспективний) метод.

Результати. Визначено, що тхеквондо, як гармонійне поєднання двох складових (духовної дисципліни й досконалої техніки), є змішаним єдиноборством та активно розвивається в Україні. Проведено аналіз та розкрито історичні особливості розвитку тхеквондо як різновиду східних єдиноборств, зокрема, розглянуто його сучасний стан і тенденції розвитку як олімпійського виду спорту. Розглянуто сучасну структуру тхеквондо, у якій переважають версії ITF, WT та GTF, розкрито їх потенціал та основні характеристики. Виявлено, що українські тхеквондисти складають гідну конкуренцію європейським та світовим спортсменам високого класу, що якнайкраще сприяє розвитку й поширенню цього виду спорту серед школярів і молоді.

Висновки. На сьогоднішній день у світі існує декілька версій сучасного тхеквондо, які також представлені й в Україні. Показниками, що свідчать про активний розвиток тхеквондо в Україні можливо вважати: достатньо високу популярність тхеквондо серед населення країни; значну кількість змагань всеукраїнського, європейського та міжнародного рівня, які внесені до календаря Федерації тхеквондо (ВТФ) України; успішність виступів наших спортсменів на міжнародній арені. До особливостей тенденцій розвитку тхеквондо віднесено покращення спортивного спорядження, вдосконалення правил змагань, розширення змагального та тренувального досвіду, використання технічних засобів, покращення системи контролю стану здоров’я  та відновлення спортсменів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-11

Номер

Розділ

Статті