ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ В СПОРТІ: МЕТОД POWER-ЕРГОМЕТРІЇ (ІЗ БАГАТОРІЧНОГО ДОСВІДУ АВТОРА)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2022.19

Анотація

Актуальність. Одним із факторів високоефективної змагальної діяльності спортсменів є досягнення ними високого рівня спеціальної працездатності. Остання (працездатність) визначається за результатами проведення тестувань в умовах спортивної діяльності («польових умовах»), що передбачають використання специфічних навантажень в обраному виді спорту. Існує великий арсенал проб (тестів), що проводяться в згаданих умовах. Одним із таких тестів є запропонований нами метод power-ергометрії (субмаксимальний power-ергометричний тест PWC170) у визначенні анаеробно-аеробної працездатності силового характеру. У статті розглянуто результати багаторічних досліджень автора. Даються рекомендації щодо можливостей використання power-ергометрії в практиці спортивної медицини, спорту, «інваспорту», силового фітнесу тощо.

Мета – проаналізувати та узагальнити дані наукових досліджень автора статті, які стосуються застосування методу power-ергометрії у визначенні фізичної працездатності спортсменів.

Матеріал і методи: 1) аналіз наукової та науково-методичної літератури з проблем дослідження фізичної працездатності, 2) педагогічний експеримент: функціональні дослідження (визначення фізичної працездатності за субмаксимальним тестом PWC170), 3) педагогічне спостереження за учнівською і студентською молоддю, 4) методи статистики.

Результати: запатентований метод power-ергометрії у визначенні PWC170 не має аналогів в країнах близького й далекого зарубіжжя; подібних досліджень в Україні не проводилось; висвітлено  інструментальний (апаратний) та безапаратні способи проведення ергометричних досліджень.

Висновки: представлено перспективи використання згаданого методу в практиці спорту, спортивної медицини, а також в навчальному процесі студентів факультетів здоров’я, фізичного виховання та спорту медичних і педагогічних закладів вищої освіти України. 

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-11

Номер

Розділ

Статті