IMPROVEMENT OF TRAINING LOADS AIMED TO DEVELOP THE STRUCTURE OF FUNCTIONAL SUPPORT FOR SPECIAL WORKING CAPACITY AMONG QUALIFIED KAYAKERS

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2021.18

Анотація

Актуальність. Вчені-теоретики наразі систематизували окремі аспекти наукових знань про підвищення ефективності функціонального забезпечення спеціальної працездатності веслувальників. Попри це питання формування передумов вдосконалення тренувальних навантажень кваліфікованих спортсменів 16‒17 років у веслуванні на байдарках і каное не було предметом спеціальних досліджень. Це обумовлює виокремлення проблемного питання, що потребує вивчення і аналізу.

Мета — проаналізувати структуру функціонального забезпечення спеціальної працездатності та сформувати передумови вдосконалення тренувальних навантажень кваліфікованих спортсменів 16‒17 років, які спеціалізуються у веслуванні на байдарках і каное.

Матеріал і методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел та інтернет-мережі, педагогічні спостереження і природний педагогічний експеримент, інструментальні методи досліджень із застосуванням ергометрії, газоаналізу, пульсометрії, біохімічних методів дослідження, методи математичної статистики.

Результати. Для оптимізації системи оцінювання функціонального забезпечення спеціальної працездатності обраний комплекс показників, які інтегрально відображають рівень функціональних можливостей веслувальників. Їхня оцінка може слугувати підставою для детальнішого аналізу структури функціонального забезпечення спеціальної працездатності 16‒17-річних веслувальників. Такий детальний аналіз відбувається за умови знижених показників потужності КРС і аеробного енергозабезпечення, а також працездатності. Зазвичай він проводиться індивідуально і спрямований на дослідження причини зниженого рівня тих чи тих показників. У процесі дослідження систематизовано доступний матеріал із проблематики контролю,

оцінювання й інтерпретації найбільш інформативних та інтегральних показників спеціальної працездатності, реакцій кардіореспіраторної системи (КРС) і енергозабезпечення роботи спортсменів-веслувальників.

Висновки. Наведені результати тестування (середньо-статистичні та модельні значення показників) засвідчили нові можливості оцінки й інтерпретації показників функціонального забезпечення спеціальної працездатності кваліфікованих спортсменів 16‒17 років, які  спеціалізуються у веслуванні на байдарках і каное. Систематизація даних спеціальної літератури і практичного досвіду роботи дала змогу встановити передумови вдосконалення тренувальних навантажень, спрямованих на формування структури функціонального забезпечення спеціальної працездатності кваліфікованих веслувальників, та виокремити п'ять груп вправ різної спрямованості.

 

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-19

Номер

Розділ

Статті