СПОРТИВНИЙ МАСАЖ У СУЧАСНОМУ СПОРТІ ВИЩИХ ДОСЯГНЕНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2023.21

Анотація

Актуальність. Застосовувані в строгому алгоритмі та протоколах позатренувальні засоби, зокрема прийоми масажу, комплекси видів, форм і прийомів масажу та спеціально підібраних вправ є змістовною основою формування сучасної концепції системи відновлення та стимуляції працездатності спортсменів високого класу. Дані щодо практичного використання сучасного підходу є певним резервом підвищення спеціальної працездатності спортсменів.

Мета дослідження – систематизація позатренувальних впливів спеціалізованої функціональної спрямованості з урахуванням цільових настанов корекції втоми та стимуляції працездатності спортсменів.

Методи дослідження. Аналіз спеціальної літератури та джерел інтернету, синтез та узагальнення емпіричних знань автора, заснованих на досвіді роботи зі спортсменами високого класу.

Результати дослідження. Систематизація даних спеціальної літератури, емпіричного та практичного досвіду дозволили визначити спеціалізовану спрямованість та напрями застосування ізольованого та комплексного використання засобів масажу. Визначені пріоритетні напрямки застосування видів спортивного масажу: перший – для відновлення провідних функцій систем життєдіяльності людини в умовах виснаження після напруженої рухової діяльності; другий – для стимуляції спеціальної працездатності у відповідність до фізіологічних станів, які супроводжують змагальну діяльність спортсменів.

Висновки. Ефекти підвищення спеціальної працездатності спортсменів можна отримати при виконанні наступних умов: тривалість та інтенсивність масажу повинні відповідати гіпо-, гіпер-, або нормо-реактивному типу організму спортсменів; застосування масажних прийомів у комплексі зі спеціальними вправами можуть бути використані у відповідності до реакції організму на гіпоксію, гіперкапнію та лактат–лактат ацидоз.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25

Номер

Розділ

Статті