PECULIARITIES OF CORRECTING THE FIGURE AMONG WOMEN OF THE FIRST MATURE AGE PERIOD BY MEANS OF SHAPING TECHNIQUES IN ACCORDANCE WITH BODY TYPES

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2664-2069.2021.13

Анотація

Актуальність. Вплив екологічних і соціальних проблем, нервове перенапруження, м'язова бездіяльність дедалі більше спонукає людей займатися оздоровчим фітнесом, аби зміцнити здоров'я, поліпшити фізичний стан, навчитися боротися зі стресом і позбутися зайвої ваги. Порівняно з іншими видами фітнесу дедалі більшої популярності набувають заняття шейпінгом як ефективний спосіб схуднення і корекції фігури. Хоча шейпінг спочатку розроблявся як система індивідуальних занять, наявна наразі практика проведення занять у групах вимагає пошуку нових підходів у плануванні програм із шейпінгу, проте відсутні дослідження, присвячені підбору засобів, обсягу й інтенсивності занять з урахуванням індивідуальних особливостей статури тих осіб, які займаються спортом.

Мета дослідження: підвищити ефективність занять із метою корекції фігури жінок 21‒35 років за допомогою застосування програм із шейпінгу з урахуванням типів статури.

Матеріал і методи. У дослідженнях взяло участь 30 жінок у віці 21‒35 років, які були поділені на контрольну та експериментальну групи. У кожній групі було по 15 осіб, розподілених за соматотипом. Педагогічний експеримент проведений на базі спортивного клубу «Fitness Box» м. Києва. 

Результати. Встановлено, що в результаті застосування розробленої програми з шейпінгу у жінок експериментальної групи відбулося зменшення жирового прошарку в ендоморфів на 13,2%, а у контрольної групі ендоморфів на 7,2% (p < 0,05). Зміни жирового прошарку у контрольної та експериментальної груп доповнюється даними зміни обхватних розмірів: грудей, плеча, живота, стегна, сідниць, динаміка яких доводить ефективність використання розробленої нами програми порівняно з традиційною.

Висновки. Застосування розробленої шейпінг-програми дає змогу вирішувати завдання щодо підвищення ефективності занять шейпінгом із метою корекції фігури з урахуванням ендоморфного типу статури жінок першого зрілого віку.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-19

Номер

Розділ

Статті