САМОЕФЕКТИВНІСТЬ ТРЕНЕРІВ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКИХ БАСКЕТБОЛЬНИХ КОМАНД - Комоцька, Оксана; Сушко, Руслана (Спортивна наука та здоров'я людини, 2024)
Актуальність. Успішність тренерської діяльності, загальновідомо, демонструє результат досягнень вихованців (місце, що посіла команда у відповідних змаганнях, кількість підготовлених спортсменів у збірні команди різних рівнів та якісні показники ефективності змагальної діяльності спортсменів). Особливої уваги заслуговує вивчення особистісних вимог тренера до результативності тренерської діяльності, яка запобігає психічному виснаженню спеціаліста, унормовує розуміння докладених зусиль у співвідношенні до отриманого результату, що визначається самоефективністю фахівця. Рівень впевненості тренера в ефективності навчально- тренувального процесу і під час управління змагальною діяльністю дитячо-юнацьких баскетбольних команд часто обумовлює їх успішність. Мета дослідження – визначити рівень самоефективності баскетбольних тренерів та обґрунтувати його значущість у керуванні дитячо-юнацькими командами. Матеріал і методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел і інформативних даних мережі Інтернет, анкетування за методикою «Шкала самоефективності Р. Шварцера та М. Єрусалема», методи математичної статистики. Результати. Проведено анкетування 21 тренера дитячо-юнацьких команд, які системно беруть участь у чемпіонатах Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги (ВЮБЛ), організованих під егідою федерації баскетболу України (ФБУ). За допомогою методики вивчення самоефективності діяльності за «Шкалою самоефективності Р. Шварцера та М. Єрусалема» визначено рівень впевненості (переконань) тренерів щодо потенційної здатності очолювати та організувати навчально-тренувальний та змагальний процеси, що є необхідною складовою ефективного керування дитячо- юнацькими баскетбольними командами. Висновки. Важливим елементом ефективності реалізації у професійній діяльності є впевненість у можливості вирішення поставлених завдань у прагненні досягнення поставленої мети як складової успіху і, як наслідок, високої оцінки самоефективності. На підставі проведеного анкетування за п’ятирівневою шкалою самоефективності Р. Шварцера та М. Єрусалема визначено сучасний стан рівня самоефективності управління 21 баскетбольних тренерів дитячо-юнацьких баскетбольних команд України, які системно беруть участь у чемпіонатах Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги (ВЮБЛ): 7 осіб – високий рівень; 13 – вище середнього; 1 особа - низький рівень.