ОЦІНЮВАННЯ СИЛИ НЕРВОВИХ ПРОЦЕСІВ (ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ГОЛОВНОГО МОЗКУ) ЮНИХ ТХЕКВОНДИСТІВ В ПРОЦЕСІ ТРЕНУВАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ - Сова, Володимир (Спортивна наука та здоров'я людини, 2024)
Актуальність. В статті досліджено динаміку показників сили нервових процесів (працездатності головного мозку) юних спортсменів під час тренувальних занять тхеквондо з врахуванням їх вікових особливостей та статі. Актуальність та перспективність досліджень зумовлена взаємозв’язком психофізіологічних властивостей спортсменів з результативністю змагальної діяльності у тхеквондо та необхідністю його врахування у тренувальному процесі. Мета дослідження полягає в оцінюванні показників вищої нервової діяльності (ВНД), зокрема сили нервових процесів (працездатності головного мозку), юних тхеквондистів у динаміці тренувального заняття з урахуванням віку та статі. Матеріал і методи: загальнонаукові (логічний, індукції); аналіз науково-методичної літератури та Інтернет-джерел. інструментальні методи (дослідження сили нервових процесів як показника працездатності головного мозку), методи математичної обробки даних. Показники сили нервових процесів (працездатності головного мозку) юних тхеквондистів оцінювалися інструментальним методом за допомогою ПНДО (М. Макаренко). Результати. Досліджено динаміку показників вищої нервової діяльності, зокрема сили нервових процесів (працездатності головного мозку) 34 юних тхеквондистів з урахуванням їх вікових особливостей та статі. Виміри проводилися в динаміці тренувального заняття: в підготовчій частині (після розминки), в основній частині, в заключній частині (після заминки). Результати тестування було систематизовано й на основі кількісних показників побудовано відповідні графіки й проведено аналітичну оцінку. Висновки. Дослідження динаміки показників сили нервових процесів (працездатності головного мозку) юних спортсменів в процесі тренувальних занять тхеквондо з врахуванням їх вікових особливостей в двох вікових групах юних тхевондистів виявило, що спортсмени старшої вікової групи (хлопці 13–16 років та дівчата 12–15 років) відрізняються від молодшої (хлопці 8–12 років та дівчата 8–11 років) кращими показниками працездатності головного мозку (меншою кількістю зроблених помилок), очевидно, за рахунок вікових особливостей розвитку та наявності більшого досвіду занять. Встановлено, що на початку тренувального заняття у молодшій групі (хлопці 8–12 років та дівчата 8–11 років) результати дівчат переважають над результатами хлопців, тоді як у старшій віковій групі (хлопці 13– 16 років та дівчата 12–15 років) результати хлопців є більш високими в порівнянні з дівчатами. Виявлено, що в динаміці тренувальних занять юні спортсмени в обох досліджуваних групах демонструють найкращі показники працездатності головного мозку в основній частині заняття в порівнянні з показниками на початку тренування та заключної частини.