МОТИВАЦІЯ ДО ЗДОРОВ’Я ТА ЇЇ ЗВ’ЯЗОК З ФУНКЦІОНАЛЬНИМ СТАНОМ КАРДІО-РЕСПІРАТОРНОЇ СИСТЕМИ, СТАТИСТИЧНИМ БАЛАНСУВАННЯМ ТА М’ЯЗОВОЮ СИЛОЮ ХВОРИХ І ЗДОРОВИХ ЛЮДЕЙ - Савченко, Валентин; Тимчик, Олеся; Неведомська, Євгенія; Омері, Ірина; Буряк, Ольга; Харченко, Галина; Яценко, Світлана (Спортивна наука та здоров'я людини, 2024)
Актуальність. Мотивація у сучасній психології позначає систему чинників, що детермінують поведінку людини. Існують суперечливі думки про роль мотивації у дотримуванні здорового образу життя та збереженні здоров’я. Більшість дослідників наполягають на важливому значенні мотивації у формуванні стану здоров’я людини. Однак, конкретних даних про зв’язок мотивації з різники компонентами здоров’я людини дуже мало. Метою роботи було дослідити зв'язок мотивації з функціональним станом кардіореспіраторної системи, статистичним балансуванням та м'язовою силою. Матеріал і методик: 577 здорових та хворих людей. В учасників дослідження визначали частоту серцевих скорочень у стані спокою, артеріальний тиск, систолічний та діастолічний тиск, життєву ємність легень, тривалість затримки дихання після глибокого вдиху та видиху, тривалість статистичної рівноваги та м'язову силу кистей рук. Мотивацію до здоров'я досліджували за допомогою короткого опитування для визначення локусу контролю одужання. Результати. Серед обстежених переважав середній рівень мотивації – 55,11% (318/577); за кількістю виявлених випадків високий рівень становив 38,65% (223/577), а низький – 6,24% (36/577). У здорових людей переважав високий рівень мотивації до здоров'я - 53,13% (119/224), а хворі найчастіше мали середній рівень мотивації - 62,04% (219/353). Крім того, низький рівень мотивації був притаманний хворим людям порівняно зі здоровими. Висновки. Особи з вищим рівнем мотивації до здоров'я мають найнижчий рівень систолічного артеріального тиску, більшу життєву ємність легень, більшу тривалість статистичної рівноваги та вищу за середню силу кистей порівняно з особами з нижчим рівнем мотивації.