ХАРАКТЕРИСТИКА СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНОМУ ТА ЗМАГАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНИХ СПОРТСМЕНІВ У СПОРТИВНИХ ІГРАХ - Нагорна, Вікторія; Митько, Артур; Борисова, Ольга; Шляпнікова, Ірина; Жигайлова, Любов (Спортивна наука та здоров'я людини, 2024)
Актуальність. Інтеграція сучасних технологій має вирішальне значення для покращення підготовки висококваліфікованих спортсменів, пропонуючи передові інструменти для оптимізації результативності. Широке використання технологій в спорті вищих досягнень, включно з відео помічниками суддів і переносними датчиками, забезпе-чення біомеханічного нагляду в режимі реального часу, проблеми, пов’язані з етикою, захистом даних і нормативними засадами, потребують вирішення для широкого їх впровадження. Мета дослідження – проведення ретельної оцінки інтеграції сучасних технологій, зокрема вивчення їх ефективності в оптимізації результатів тренувань і змагальних результатів висококваліфікованих спортсменів у спортивних іграх. Матеріал і методи. За допомогою бібліометричних методик та експертних оцінок визначено сучасні тенденції інноваційних технологій для підвищення ефективності підготовки високо-кваліфікованих спортсменів. Ретельний біомеханічний аналіз із застосуванням різних методів був проведений на 41 висококваліфікованому спортсмені в спортивних іграх. Результати. Вивчення спортивної наукової літератури та експертних оцінок розкриває переважаючі тенденції у використанні інноваційних технологій у спорті вищих досягнень, з особливим наголосом на широкому впровадженні мобільних технологій, біомеханічного та рухового аналізу, а також методів відновлення та регенерації. Результати біомеханічного аналізу OpenCap показують високу кореляцію (r=0,99, α=0,05) між симетрією кутів колінного суглоба під час присідань зі штангою висококваліфікованими спортсменами, що підтверджує ефективність методів моніторингу вправ у реальному часі. Коефіцієнт Ромберга 194,5% ± 2,47 вказує на помітний ступінь стійкості пози висококваліфікованих спортсменів. Висновки. Це дослідження покращує розуміння інноваційних технологій, прикладом яких є біомеханічний аналіз OpenCap, і їх ефективності в оптимізації результатів тренувань і змагальних результатів елітних спортсменів у спортивних іграх. Отримані результати дають цінну інформацію для тренерів, спортивних науковців і дослідників, які прагнуть оптимізувати методи тренувань і підвищити результативність спортсменів у спортивних іграх.