АНАЛІЗ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КОМАНД З ВРАХУВАННЯМ РЕЗУЛЬТАТУ ГРИ НА ЧЕМПІОНАТІ ЄВРОПИ З РЕГБІ -15 - Квасниця, Олег; Тищенко, Валерія; Латишев, Микола; Квасниця, Ірина; Омельчук, Микола; Кірсанов, Микола (Спортивна наука та здоров’я людини, 2024)
Актуальність. Наразі загалом в спорті та спортивних іграх зокрема досягнення конкурентної переваги стає синонімом розуміння та застосування потенціалу наукового аналізу та прогнозування. На сьогодні використання аналізу, прогнозування та моделювання змагальної діяльності дозволяє фахівцям оптимізувати тренувальну та змагальну діяльність спортивних команд. Мета дослідження – обґрунтувати найбільш важливі показники змагальної діяльності національних збірних команд-учасниць Чемпіонаті Європи з регбі-15 сезону 2023 року. Матеріал і методи: для аналізу проаналізовані дані виступів команд на Чемпіонаті Європи 2023 року з регбі-15 серед чоловіків. Загальна кількість матчів становила 20 ігор. Були взяті всі показники, що представлені в офіційних звітах: по 22 показники для домашньої та гостьової команди. Результати. В «топ п’ять» за значущістю входять наступні показники: кількість реалізованих ударів (225,0%), кількість занесених спроб (213,9%), кількість не реалізованих ударів (190,9%), кількість суттєвих проривів (170,9%) и кількість обігрувань (148,7%). Всі вони мають різницю більше 100% та статистично значущу різницю. Також є кращі показники у команд що програли, а саме: кількість невдалих захоплень (-54,5%), кількість виконаних коридорів (-35,2%) та кількість програних сутичок (-27,8%). Висновки. Проведено аналіз змагальної діяльності національних команд на Чемпіонаті Європи з регбі-15. На основі отриманих даних можлива корекція тренувального процесу в регбі-15, а також більш цілеспрямований аналіз діяльності команди упродовж сезону / гри, а також команди супротивника.