КОНТРОЛЬ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕАКЦІЙ ВЕСЛУВАЛЬНИКІВ НА КАНОЕ НА ЕТАПІ ПІДГОТОВКИ ДО ВИЩИХ ДОСЯГНЕНЬ - Дяченко, Андрій; Ван, Цянь; Ніконоров, Димитрій; Го, Женхао (Спортивна наука та здоров’я людини, 2024)
Актуальність. Етап підготовки до вищих досягнень формує умови переносу наявного функціонального потенціалу, досягнутого на етапах загальної і спеціалізованої базової підготовки на структури функціонального забезпечення спеціальної працездатності в обраному виді спорту, спеціалізації. Вдосконалення контролю функціональних можливостей веслувальників на етапі підготовки до вищих досягнень формує передумови вдосконалення тренувального процесу при переході від юнацького до дорослого спорту. Мета дослідження – визначити специфічні характеристики енергетичних реакцій, які визначають функціональний потенціал веслувальників на каное і впливають на спортивну орієнтацію спортсменів на етапі підготовки до вищих досягнень.. Матеріал і методи: аналіз даних спеціальної літератури, вимірювання газообміну і концентрації лактату крові,ергометрія, математична статистика. Результати. Результати реєстрації, оцінки і інтерпретації показників енергозабезпечення веслувальників на етапі підготовки до вищих досягнень свідчать про певні вимоги до потенційного функціонального резерву (La 90, VO2 AT 1, VO2 AT 2, La VO2 max, VO2 max) і забезпечення спеціальної працездатності (La 30, La СР, VO2 max СР). Висновки. Нормативні параметри успішної спортивної орієнтації включають показники, які знаходяться в межах медіани (Q2) і четвертого квартіля (Q4, мах). Анаеробний потенціал має кількісні і якісні характеристики: La VO2max – 8,9-12,7 mmol·l-1, La СР – 10,5-14,1 mmol·l-1, La 30 – 7,3-9,1mmol·l-1, La 90 – 13,7-16,1 mmol·l-1. Аеробний потенціал, відповідно: VO2 AT 1 3,3-3,7 l·min-1, VO2 AT 1/kg – 41,6-46,3 ml·min-1·kg-1; VO2 AT2 – 4,1-4,6 l·min-1, VO2 AT2/kg – 51,2-58,2 ml·min-1·kg-1; VO2max ST 5,0-5,2 l·min-1, VO2max ST/kg – 62,5-67,5 ml·min-1·kg-1; VO2 max CP 5,3-5,7 l·min-1, VO2max CP/kg – 65,8-71,3 ml·min-1·kg-1.