ПРОФІЛАКТИКО-РЕАБІЛІТАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРВИННИХ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОРУШЕНЬ СКЛЕПІННЯ СТОПИ У ДІТЕЙ 3 –5 РОКІВ НА ОСНОВІ ІГРОВИХ ВПРАВ З ЕЛЕМЕНТАМИ ФУТБОЛУ - Дорошенко, Едуард; Михалюк, Євген; Алипова, Олена; Марамуха, Євгеній; Циганок, Владислав; Черепок, Олександр (Спортивна наука та здоров’я людини, 2024)
Актуальність. За сучасними даними науковців, склепіння стопи людини формуються та змінюються протягом онтогенетичного розвитку її організму, але найбільш інтенсивний період припадає на віковий діапазон від перших років життя до 6–7 років. Саме тому, порушення та деформації склепіння стопи займають одне з провідних місць серед донозологічних і преморбідних станів опорно-рухового апарату дітей дошкільного віку. Мета дослідження – обґрунтування та розроблення профілактико-реабілітаційних технологій первинних функціональних порушень склепіння стопи у дітей 3-5 років на основі ігрових вправ з елементами футболу. Матеріал і методи: аналіз, узагальнення та систематизація даних науково-методичної літератури; клініко-педагогічні спостереження; подометрія; тестування фізичної підготовленості дітей 3–5 років, які займаються ігровими вправами з елементами футболу; експертна оцінка засвоєння різних способів ведення м’яча дітей 3–5 років, які займаються ігровими вправами з елементами футболу з первинними проявами функціональних порушень склепіння стопи; педагогічний експеримент; методи математичної статистики. Експериментальні дослідження проведено у період з лютого 2022 по квітень 2023 року протягом. Контингент учасників – 38 дітей 3–5 років, які займаються ігровими вправами з елементами футболу. База проведення досліджень – дитячо-юнацька футбольна «Козак Ліга», асоційований член Запорізької обласної асоціації футболу. Результати. Профілактико-реабілітаційна технологія первинних функціональних порушень склепіння стопи у дітей 3–5 років, які займаються ігровими вправами з елементами футболу розрахована на річний макроцикл підготовки і була впроваджена на базі дитячо-юнацької футбольної «Козак Ліги», яка є асоційованим членом Запорізької обласної асоціації футболу. Впровадження комплексної програми профілактики первинних функціональних порушень склепіння юних футболістів 3–5 років здійснено протягом підготовчого, основного і заключного етапів річного макроциклу підготовки. Експериментальні дослідження свідчать про ефективність розробленої технології. Висновки. У якості основних засобів профілактико-реабілітаційної технології первинних функціональних порушень склепіння стопи у дітей 3–5 років, які займаються ігровими вправами з елементами футболу використано різновиди ранкової гігієнічної гімнастики, лікувальної гімнастики із застосуванням систематичних фізичних вправ, тренувальні заняття з використанням спеціальних терапевтичних вправ оздоровчої та корекційної спрямованості; масажні процедури та ортопедичні заходи.