КІБЕРСПОРТ ТА КІБЕРБЕЗПЕКА: СУЧАСНІ ЦИФРОВІ РІШЕННЯ - Денисова, Лоліта; Лавров, Віталій (Спортивна наука та здоров’я людини, 2024)
Актуальність. Кіберспорт, який в останні роки відзначається істотним експоненційним ростом, стає важливим об’єктом дослідження у контексті загальної динаміки розвитку індустрії відеоігор. В той же час, спостерігається не тільки підвищення інтересу до змагальних геймінгових заходів, але й зростання кількості загроз кібербезпеці, орієнтованих на конфіденційність особистих даних учасників та цілісність і чесність змагань. Ці проблеми становлять серйозну загрозу для стабільності та інтегритету кіберспортивної екосистеми. Мета дослідження полягає у вивченні та аналізі цифрових рішень кібербезпеки в області кіберспорту. Матеріал і методи: аналіз наукових літературних джерел та мережі Інтернет, узагальнення, систематизація. Результати. Значний обсяг прибуткових персональних даних, який обробляється у зв’язку з участю віртуальних гравців у турнірах з багатомільйонними призовими фондами, створює нові виклики для захисту конфіденційності та запобігання несанкціонованому доступу. Різноманітні види кібератак, такі як розподілені атаки на обслуговування (DDoS), хакерські атаки, фішинг, використання вбудованих проксі-серверів для запуску шкідливого коду, маскування під легітимне програмне забезпечення акцентують насущність розробки та впровадження ефективних засобів захисту. Особливу увагу слід приділити проактивному управлінню кібербезпекою, адаптованому спеціально для унікальних вимог кіберспорту, з метою не лише підтримання рівня довіри, а й забезпечення стійкого зростання цієї важливої галузі. Висновки. Визначені пріоритетні напрямки розвитку систем кібербезпеки, включаючи аспекти контролю доступу з розширенням процедури аутентифікації, проєктування безпечних систем з використання криптографічних алгоритмів OpenSSL, відслідковування та аналіз потенційних загроз та шкідливого програмного забезпечення, перехід на хмарні платформи з надійними системами безпеки, а також впровадження кіберстрахування. Ці заходи спрямовані на створення високоефективної та стійкої кіберінфраструктури, сприяючи тим самим підвищенню рівня безпеки та розвитку екосистеми кіберспорту.